espa gr

Δερματολογικές Παθήσεις

Bαλανοποσθίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή στην περιοχή της βαλάνου και της ακροποσθίας που μπορεί να εμφανίζεται σαν διάχυτο ή εντοπισμένο ερύθημα, ερυθρά στίγματα, οίδημα, ενώ μπορεί να παρουσιάζει εκκρίσεις ή απολέπιση του δέρματος στην περιοχή. Συνήθως συνοδεύεται από αίσθημα τάσης, καύσους και κνησμού. Σε παραμελημένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν φαινόμενα φίμωσης.

Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν βαλανοποσθίτιδα είναι η κακή υγιεινή, η αυξημένη υγρασία στην περιοχή, ο Σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία και οι αλλεργίες-ερεθισμοί.

Η κλινική εξέταση είναι αυτή που θα θέσει την διάγνωση.  Για την διερεύνηση της αιτίας που την προκάλεσε μπορεί να χρειαστούν  καλλιέργεια από την περιοχή της βαλάνου και έλεγχος σακχάρου αίματος.

Η θεραπεία αποσκοπεί στο να διατηρηθεί η περιοχή καθαρή και στεγνή. Συστήνεται διατήρηση καλής υγιεινής στην περιοχή, πλύσιμο της βαλάνου και της ακροποσθίας με χλιαρό νερό και ειδικά καθαριστικά, ενώ επιβάλλεται πολύ καλό στέγνωμα με ήπιο τρόπο, χωρίς να προκληθεί βλάβη στο επιθήλιο. Η ίδια διαδικασία επιβάλλεται μετά από κάθε σεξουαλική επαφή, ενώ συστήνονται πλύσεις μετά από κάθε ούρηση. Στην οξεία φάση βοηθούν ιδιαίτερα τα πεόλουτρα με ειδικά στυπτικά διαλύματα. Αν ο ιατρός το κρίνει μπορούν επίσης να χορηγηθούν αντιμυκητιασική αλοιφή, μυκητοστατικά χάπια και ήπια κορτικοστεροειδής αλοιφή. Σε περίπτωση υποτροπών και συνυπάρχουσας φίμωσης, συνίσταται περιτομή.

Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα είναι μικρές θηλωματώδεις βλάβες στη γεννητική και περιπρωκτική περιοχή ή σπανιότερα στα χείλη, στο λάρυγγα, στα χέρια και στο στόμα. Οφείλονται στον ιό HPV και υπάρχουν πάνω από 100 τύποι, από αυτούς, οι 15 είναι υψηλού κινδύνου για καρκινογένεση. Ένας στους δύο σεξουαλικά ενεργούς άνδρες θα αποκτήσουν τον ιό κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Είναι η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη πάθηση, ενώ η συχνότητά του αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς παγκοσμίως.  Όλοι οι τύποι του HPV μεταδίδονται μέσω δερματικής επαφής και επομένως δεν απαιτείται πλήρης σεξουαλική επαφή. Ο ιός HPV μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και αν δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια (λανθάνουσα μορφή).

Εμφανίζονται εντός δύο με τριών μηνών μετά τη μόλυνση από τον ιό, μπορεί όμως να εμφανιστούν και μετά από χρόνια. Είναι συνήθως ασυμπτωματικά και σπανίως μπορεί να προκαλέσουν κνησμό ή αίσθημα καύσους. Σταδιακά μεγαλώνουν και αυξάνονται, έχοντας τη μορφή κουνουπιδιού.

Το εμβόλιο για τον HPV προλαμβάνει πάνω από το 90% των οξυτενών κονδυλωμάτων, προστατεύοντας μόνο από κάποιους συγκεκριμένους τύπους HPV. Απαραίτητη είναι η χρήση προφυλακτικού, για προστασία και από όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ο ιός των κονδυλωμάτων δυστυχώς δεν δύναται να απομακρυνθεί από τον οργανισμό και παραμένει για πάντα μέσα του υποδηλώνοντας λανθάνουσα κατάσταση. Οι μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν   για να αφαιρεθούν τα κονδυλώματα στο πέος είναι η διαθερμία – ηλεκτροπηξία, το υγρό άζωτο και το Laser CO2.

Δερματολογικές Παθήσεις

Σκληρυντικός και ατροφικός λειχήνας

Είναι μία μη μεταδοτική φλεγμονώδης δερματοπάθεια, άγνωστης αιτιολογίας και αδιευκρίνιστης παθογένειας που σκληραίνει το δέρμα. Εντοπίζεται στην ακροποσθία, τη στεφανιαία αύλακα, τη βάλανο, το σώμα του πέους και το όσχεο.

Δημιουργεί πολύ μικρές μεμονωμένες βλάβες λευκού χρώματος, συνήθως λαμπερές και λείες. Αργότερα, οι κηλίδες μεγαλώνουν σε μεγαλύτερες πλάκες, κάνοντας το δέρμα λεπτό και ατροφικό.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σχίζεται εύκολα και να εμφανίζονται ρωγμές, εκχυμώσεις και ραγάδες.  Ο ασθενής μπορεί να παρουσιάζει φαγούρα, πόνο και αίσθημα τάσης. Εάν η νόσος προχωρήσει αναπτύσσεται ουλώδης ιστός, δημιουργώντας φίμωση και επώδυνη στύση, ενώ εάν εντοπίζεται στη βάλανο απόφραξη του έξω στομίου της ουρήθρας.

Φαρμακευτική θεραπεία δεν υπάρχει. Συνήθως χορηγούνται κρέμες διαφόρων χημικών ουσιών για την ανάπλαση του δέρματος και την υποχώρηση του αισθήματος τάσεως. Για άμεση ανακούφιση και πλήρη ίαση συνιστάται περιτομή.