Στη λειτουργία της ούρησης, εκτός από την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα και τον προστάτη, συμμετέχει και το νευρικό σύστημα δηλαδή ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός και τα περιφερικά νεύρα. Για την διερεύνηση της διαδικασίας ούρησης θα χρειαστούν εξετάσεις όπως το διακοιλιακό υπερηχογράφημα ΝΟΚ, διορθικό υπερηχογράφημα προστάτου, ουροροομετρία και σε μερικές περιπτώσεις ουροδυναμικός έλεγχος.
Το παρακάτω ερωτηματολόγιο (IPSS) είναι σημαντικό για τον προσδιορισμό της συμπτωματολογίας που εμφανίζει ο ασθενής και δίνει μία κατεύθυνση στον ιατρό για τη διάγνωση. Όταν, λοιπόν, ο ασθενής εμφανίζει σκορ 1-7 λέμε ότι έχει ήπια συμπτωματολογία, όταν είναι 8-19 είναι μέτρια, ενώ όταν είναι 20-35 είναι σοβαρή. Η απάντηση όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η τελευταία και δείχνει το πόσο έχει επηρεάσει η ούρηση του την ποιότητα ζωής του. Αυτός είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν ο ιατρός ακόμα και αν οι εξετάσεις δεν δείχνουν να έχουν επηρεαστεί τόσο.
Όταν είναι μεγαλύτερο υπάρχει υπερλειτουργία της κύστεως, είτε ιδιοπαθής, είτε λόγω νευρογενούς αιτιολογίας, είτε λόγω απόφραξης. Κύρια λειτουργία της ουροδόχου κύστεως είναι να αποθηκεύει τα ούρα μεταξύ δύο ουρήσεων. Όταν ο εγκέφαλος της δίνει σήμα, τότε κάνει σύσπαση και σπρώχνει τα ούρα προς τα έξω. Σε περίπτωση που υπάρχει όμως υποκυστικό κώλυμα και προκειμένου να καταφέρει το στόχο της σπρώχνει με μεγαλύτερη δύναμη και έτσι με τον καιρό παχαίνει το τοίχωμα της (Grade 2). Στο στάδιο αυτό, ο ασθενής αναφέρει συχνουρία, νυχτουρία και επιτακτικότητα.
Εάν το κώλυμα δεν αποκατασταθεί και συνεχιστεί για χρόνια, η κύστη θα περάσει στο στάδιο της ανεπάρκειας, οπότε παρατηρείται λέπτυνση του τοιχώματος σε συνδυασμό μεγάλο υπόλειμμα ούρων μετά την ούρηση (Grade 3). Έτσι ο ασθενής αναφέρει συχνουρία, νυχτουρία, μειωμένη ροή ούρων και αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστεως.
2. Μέτρηση του ύψους του μέσου λοβού το προστάτη (IPP):
3.Καμπύλη ροής ούρων: μία φυσιολογική ούρηση πρέπει να έχει μορφή καμπύλης (καμπάνας) και ροή τουλάχιστον 15ml/sec.
Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε σε περίπτωση απόφραξης η καμπύλη υφίσταται αλλά είναι χαμηλή και πεπλατυσμένη. Σε περίπτωση όμως στενώματος ουρήθρας, δεν υπάρχει καμπύλη και η ροή είναι ευθεία γραμμή. Όσο πιο χαμηλή είναι η ροή τόσο πιο στενή είναι η ουρήθρα.
4) Μέτρηση υπολείμματος ούρων μετά την ούρηση: η μέτρηση πρέπει να είναι <100cc εντός της ουροδόχου κύστεως. Σε περίπτωση που είναι μεγαλύτερο θα πρέπει να τοποθετηθεί καθετήρας και ο ασθενής θα πρέπει να παραπεμφθεί άμεσα για χειρουργική αποκατάσταση.
Εάν το υπόλειμμα των ούρων είναι >440ml, ο ασθενής χρήζει ουροδυναμικού ελέγχου για να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξει βελτίωση μετά. Εφόσον ο ουροδυναμικός έλεγχος δείξει ότι η κύστη δεν έχει συσταλτικότητα η TURP έχει πιθανότητα 50% να μην είναι επιτυχής.
Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της απόφραξης χορηγούνται φάρμακα που ανοίγουν τον αυλό της ουρήθρας (a blockers), φάρμακα που μειώνουν τον όγκο του προστάτη (Finasteride, Dutasteride) ή και συνδυασμός τους. Για την αντιμετώπιση της επιτακτικότητας χορηγούνται παρασυμπαθηκολυτικά φάρμακα που μειώνουν την ένταση της σύσπασης του εξωστήρα μυός της ουροδόχου κύστεως. Σε περίπτωση που δεν αποδώσει η φαρμακευτική αντιμετώπιση, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση διουρηθρικής προστατεκτομής (TURP-TURIS).
Σε περίπτωση στενώματος ουρήθρας, εξ αρχής ο ασθενής παραπέμπεται σε χειρουργική επέμβαση ουρηθροτομής.
Μπορείτε να κλείσετε το επόμενο ραντεβού σας και διαδικτυακά. Απλά συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας.